+359 2973 36 68; +359 885 892 000

Историците не знаят кога точно хората са започнали да се къпят в закрити помещения. Но ние знаем, че османските турци са наследили концепцията на римската баня - архитектурата и традицията, както е съществувала в Мала Азия. Те я адаптират към турския вкус, и я наричат "турска баня." Въпреки, че модерните турци взимат душ вкъщи, общественият хамам все още е важна част от културата, тя е колкото място за почистване, толкова и място за релакс.

Какво да очаквате?
Женските и мъжките секции са разделени в традиционните хамами. Но за ритуала по къпането са сходни между половете. Изживяването в хамама е в това да оставиш себе си в ръцете на твоя теляк, съответно мъж или жена, който води посетителите през постепенно затоплящите се части на банята.

Има няколко различни услуги, които се предлагат в повечето хамами, и трябва да ги изберете в началото. Традиционна турска баня включва 45 минути процедури: традиционно търкане на тялото с тъкана кесия известен като кесе, пяна, измиване и масаж.

Какво да облека?
Служителите обикновено предоставят на посетителите пещимал, тънка памучна кърпа, да се увият и обикновена кърпа, за след къпане. Няма проблем да си вземете бански или бикини, но за истинско изживяване на турска баня е по- добре да сте голи.

Какво се случва вътре?
След като сте готови, служител на банята ще ви отведе в топлата част. Тук можете да се отпуснете и да се изпотите. След това идва търкането, което се извършва от служителя. Легнете и се отпуснете, и оставете него или нея да изтърка всеки сантиметър от тялото ви с кесе. Веднъж почистен, заемете мястото си на топлата мраморна плоча нарича gobektasi, докато служителят е готов с дантелена, напълнена с пяна кърпа за сапунена масаж.

След това подмладяващо изживяване, останете в хамама и релаксирайте. Горещата плоча на историческата турска баня е най-впечатляващата част: Топлината и бледо осветената пара създават едно духовно чувство.

Преди да си тръгнете
Връщайки се в студената част, много хамами ще ви предложат чаша шербет, Османски тип сок или чаша турски чай. Идеята тук е да прекарате няколко минути, позволявайки на тялото ви да се върне към обичайната си температура.